Besiktning
Entreprenadbesiktningen kontrollerar både att ställda krav enligt kontraktet för en entreprenad är uppfyllda, samt det som parterna kommit överens om under entreprenadtiden. Besiktning kan ske både före, under och efter entreprenadens färdigställande(för-, slut och efterbesiktning). Efter godkänd slutbesiktning börjar normalt garantitid och kopplat till den kommer garantibesiktning. Typen av entreprenader kan vara AB04, ABT06, NML10, mm
Oavsett entreprenadform tillhandahåller vi enstaka besiktningsmän eller kompletta besiktningsorganisationer med besiktningsman och biträdande besiktningsmän.
Garantibesiktning Besiktning vanligtvis efter 2 år och innan 5-år efter att huset byggdes. Denna besiktning för att via en oberoende besiktningsman notera fel som framträtt efter att huset slutbesiktigats.
Statusbesiktning. Precis som det låter. Denna besiktning kontrolleras anläggningens skick/status. Det kan vara en lämplig form av besiktning inför en ombyggnad eller om man misstänker att ens anläggning innehar fel. Här erbjuder vi även tjänsten att sätta en budget över tid baserad på skick/status. Då vet ni när ni ska avsätta medel för underhåll eller investeringar.
Behöver ni enstaka resurs eller hel organisation hjälper vi er med detta.
Certifierade av RISE – Research Institutes of Sweden(FD SP)
Medlemar i SBR:s entreprenadbesiktninggrupp
Projekt- och Byggledning/
Byggplatsuppföljning
Projektledning
Projektledarens roll är att styra, leda eller koordinera alla aktiviteter och funktioner inom ett projekt. I rollen ingår att stämma av de olika delarna i projektet inklusive rapportering. Normalt ingår det en organisation bestående av specialister inom sina respektive områden.
Behöver ni enstaka resurs eller hel organisation hjälper vi er med detta.
Byggledning/
byggplatsuppföljning
Byggledaren eller byggplatsuppföljaren följer upp så att entreprenaden genomförs i överensstämmelse med kontrakt och överenskommelser under entreprenadtiden samt i normalfallet rapporterar till Projektledaren. Byggledaren eller byggplatsuppföljaren följer även upp entreprenadens egenkontroller inom kvalitet, miljö, säkerhet och arbetsmiljö så att de genomförs efter överenskomna planer.
Behöver ni enstaka resurs eller hel organisation hjälper vi er med detta.
Produktionsledning
Denna roll är nära rollen som byggledare/byggplatsuppföljaren. Skillnaden är att denna roll har mer fokus på att produktionen.
Behöver ni enstaka resurs eller hel organisation hjälper vi er med detta.
Installationssamordning
Installationssamordnaren är precis som det låter en person som samordnar de olika installationerna. Olika tekniker som samordnas är VVS och El.
Behöver ni enstaka resurs eller hel organisation hjälper vi er med detta.
Bas-P/Bas-U
Byggarbetsmiljösamordnare för Projektering och Utförande . Denna person ansvarar för att projekteringen/utförandet utförs så att arbetsmiljön på bygg och anläggningsarbetsplatser uppnås enligt gällande lagar och regler. Denna funktion finns med i Arbetsmiljölagen som ett krav för bygg och anläggningsarbeten.
Kontrollansvarig
Du som ska bygga, riva eller utföra markarbeten kan behöva en kontrollansvarig, KA, för ditt projekt. Du behöver oftast inte en kontrollansvarig om du bara ska göra små ändringar av till exempel ett en- och tvåbostadshus. När du utför en åtgärd som varken kräver lov eller anmälan krävs aldrig en kontrollansvarig. Den kontrollansvarige du anlitar måste vara certifierad. Kravet finns i EU:s tjänstedirektiv och innebär att bara personer som är certifierade får göra det en kontrollansvarig ska göra. Den kontrollansvarige ska medverka till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan.
Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked. Den kontrollansvarige måste ha en självständig ställning. Det betyder till exempel att han eller hon inte får vara nära släkt med den som utför åtgärden eller arbeta på samma företag. För att bli certifierad krävs kunskap, erfarenhet och lämplighet för uppgiften. Certifieringar får endast utfärdas av certifieringsorgan, det vill säga företag som har ackrediterats för denna uppgift av myndigheten Swedac.
Granskning
Behöver ni få t.ex. en projektering granskad eller ett komplett förfrågningsuppdrag granskat innan ni skickar ut det för upphandling? Granskningen kontrollerar allt ifrån hur det är skrivet samt det tekniska innehållet.
Riskkbedömning av elanläggningar
Enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd ska varje elanläggningsinnehavare ha rutiner för fortlöpande kontroll. Innehavaren ska fastställa rutiner för den fortlöpande kontrollen. Rutinerna ska grunda sig på en riskbedömning som tagit hänsyn till starkströmsanläggningens och den elektriska utrustningens utförande, ålder, omgivande miljö och användning. Rutinerna ska dokumenteras.
Brandlarm/sprinkler
Behöver ni hjälp med granskning av brandlarmsprojektering, entreprenadbesiktning, leveransbesiktning, revisionsbesiktning mm har vi behörigheterna som behövs.